Sunday, August 10, 2008

Taliban-commandant en schaduwgouverneur Mullah Bari Ghul in Uruzgan gearresteerd

Elitesoldaten uit Australië van de Special Operations Task Group hebben afgelopen week Taliban-voorman Mullah Bari Ghul in de provincie Uruzgan in de boeien geslagen. Hij is ondertussen uitgeleverd aan de Afghaanse autoriteiten.

De mullah wordt er ondermeer van verdacht aanvallen te hebben uitgevoerd op Nederlandse en Australische militairen in Uruzgan. Hij werd eerst gevangengezet op de Nederlandse basis in Tarin Kowt.

Hij zou de schaduwgouverneur van de Taliban in Uruzgan zijn, aldus het Australische ministerie van Defensie, een man die al geruime tijd wordt gezocht dus.

Het beleid van de Nederlanders is om een gevangene daarna snel uit te leveren aan de Afghaanse overheid.

De mullah wordt ook in verband gebracht met de zelfmoordaanslag van 13 juli in Deh Rawod waarbij 19 burgers en 5 politiemannen de dood vonden.

De schaduwgouverneur was volgens defensie in Australië onder meer “verantwoordelijk voor de dood van de Australische soldaten Sean McCarthy en David Pearce en talloos veel Afghaanse burgers”.

De arrestatie van Mullah Bari Ghul werd bekendgemaakt door het Australische ministerie van Defensie. De operatie werd uitgevoerd door de Special Operations Task Group (SOTG) van de Australiërs.

Een woordvoerder van de Taliban heeft ontkend dat Bari Ghul is opgepakt. Woordvoerders van de opstandelingenbeweging staan erom bekend dat ze niet altijd de waarheid meedelen.

Brigadegeneraal Brian Dawson, woordvoerder van het Australische ministerie van Defensie, zegt dat de arrestatie van de man een zware slag betekent voor de Taliban.

Deskundigen hebben echter gezegd dat zoiets over het algemeen wel meevalt, omdat ze vervangers klaar hebben staan om personen die wegvallen op te volgen.

Het afgelopen jaar zijn er tal van Taliban-kopstukken gedood en gearresteerd maar het geweld in Afghanistan is explosief gegroeid.

Australië ondersteunt het Provinciaal Reconstructie Team in de gewelddadige provincie Uruzgan dat door Nederland wordt geleid. Er zijn ongeveer 1.000 Australiërs in Afghanistan gelegerd, waaronder honderden special forces die jacht maken op kopstukken van de Talibans.

De aanvallen van de Taliban in de provincie Uruzgan zijn desondanks het afgelopen jaar verdubbeld, aldus informatie die de Australische krant The Sunday Age heeft weten te bemachtigen.

Gisteren raakten in Uruzgan nog 4 Nederlandse soldaten gewond door de explosie van een bermbom.

De verklaring van het Australische leger over de arrestatie van de Mullah:
SENIOR TALIBAN EXTREMIST COMMANDER CAPTURED BY AUSTRALIAN SPECIAL FORCES