Wednesday, August 20, 2008

Taliban bezig met “zomeroffensief”

De Britse minister-president Gordon Brown heeft woensdag gezegd dat de Taliban niet opnieuw aan de macht komen in Afghanistan. Hij sprak over een “zomeroffensief” van de rebellenbeweging.

Het lenteoffensief dat werd verwacht van de opstandelingen bleef uit. Brown beweerde voordat hij naar Peking reisde voor de O;ympische Spelen dat het zomeroffensief werd verwacht omdat er geen lenteoffensief kwam en dat daarbij slachtoffers konden vallen.

Elk jaar wordt er een zogenoemd “lenteoffensief” verwacht van de rebellen nadat de sneeuw is gesmolten en de wegen meer begaanbaar worden.

Desondanks zei eerder dit jaar een commandant van de westerse troepen dat het lenteoffensief "een mythe" is.

Brown bracht tevens zijn blijk van medeleven met de dood van de tien Fransen over aan de Franse president Sarkozy. Deze manschappen sneuvelden in een hinderlaag die door de rebellen was opgezet in de provincie Kapisa ten noordoosten van Kabul.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet. Bovendien zetten de opstandelingen de hoofdstad Kabul steeds verder onder druk.

De overkoepelende hulporganisatie ACBAR maakte onlangs bekend dat er dit jaar 50 procent meer aanvallen plaatsvinden dan vorig jaar. Ook de VN melden dat de veiligheidssituatie dit jaar ernstig is verslechterd.

Volgens het persbureau Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 3.200 doden gevallen door gewelddadigheden. Vorig jaar kwam AP uit op 6.500 doden, een cijfer dat later naar boven werd bijgesteld door de VN naar 8.000.

Zie ook
Tien ISAF-soldaten uit Frankrijk gesneuveld in Surobi bij Kabul