Bij een bombardement in de zuidelijke provincie Uruzgan is dinsdag de bekende hoge commandant Mullah Akhtar Mohammed van de Taliban in de provincie Uruzgan om het leven gekomen. Ook enkele aanhangers van de man vonden de dood.
De mullah zou volgens de ISAF “direct betrokken zijn geweest bij aanvallen op districtscentra in Uruzgan en het plannen van zelfmoordaanslagen waardoor onschuldige burgers om het leven zijn gekomen”.
De aanval werd een "preciesiebombardement" genoemd.
Brigadegeneraal Richard Blanchette, een woordvoerder van de ISAF, zei: “Deze operatie toont aan dat de ISAF de leiders van de opstand kan treffen.”
Blanchette vervolgde: “Hij had het bevel over grote aantallen strijders van de opstandelingen en beging gruweldaden tegen Afghaanse politieagenten die werkzaam zijn om de veiligheid en stabiliteit in hun land te verbeteren.”
De International Security Assistance Force beweert verder in de verklaring die zaterdag werd uitgebracht dat er tijdens de operatie geen Afghaanse burgers gewond zijn geraakt. Ook werd er geen schade toegebracht aan de infrastructuur van de provincie.
Mullah Bari Ghul
Vorige week werd een andere leider van de Taliban in Uruzgan, Mullah Bari Ghul, opgepakt door Australische Special Forces. Hij werd genoemd als “schaduwgouverneur” van Uruzgan.
Bari Ghul werd door het Australische ministerie van Defensie de schaduwgouverneur van de Taliban in Uruzgan genoemd.
Maar eerder dit jaar stond er een artikel in Time over een overval die de AustraliĆ«rs op een gebouw uitvoerden en daarin werd Mullah Baz Mohammed de “Taliban-designated “governor” of Uruzgan” genoemd.
Trots
ISAF toonde zich trots om te helpen “om voor een veiligere en stabielere toekomst te zorgen voor de plaatselijke bevolking” naar aanleiding van de dood van Mullah Akhtar Mohammed.
De ISAF zegt in de verklaring: “This successful operation represents yet another disruption to the insurgents’ network in southern Afghanistan and ISAF is proud to be helping to provide a safer and more stable future to the local population.”
Maar Afghanistan wordt volgens hulporganisaties en ook ISAF-commandanten steeds onveiliger.
Volgens waarnemers schort er nogal het een en ander aan het veiliger worden van Afghanistan en beleeft het land de meest gewelddadige periode sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet.
De International Security Assistance Force (ISAF) heeft gefaald om Afghanistan veiliger te maken. Dat wijzen de harde cijfers over zelfmoordaanslagen, bermbommen en slachtoffers onder de burgerbevolking uit.
Dit jaar is het geweld in het land met nog eens 50 procent toegenomen vergeleken met vorig jaar toen het al op een hoogtepunt was sinds 2001.
Vanwege al het geweld wordt het bovendien voor hulporganisaties steeds moeilijker om de mensen in nood van hulp te voorzien.
Zie ook
Taliban-commandant en schaduwgouverneur Mullah Bari Ghul in Uruzgan gearresteerd