Friday, February 22, 2008

Sleutelcommandant Mullah Abdul Bari gedood in Helmand

Bij een operatie van militairen van het leger van Afghanistan en de ISAF-veiligheidsmacht in de provincie Helmand zijn woensdag 30 verdachte Taliban-aanhangers gedood waaronder hun commandant Mullah Abdul Bari.

De gevechten duurden meer dan vijf uur en werden uitgevoerd op vier verschillende plaatsen tussen de districten Kajaki en Musa Qala. Er zijn ook een twintigtal Taliban-aanhangers gevangen genomen.

Mullah Abdul Bari (Barry) was een van de overgebleven hoge commandanten in het veld van de Taliban die in staat was om dodelijke aanvallen uit te voeren in de provincies Helmand en Uruzgan.

Hij leidde operaties van de Taliban tegen de Britten in de districten Kajaki, Musa Qala en Baghran in het noorden van Helmand.

De strijdkrachten vonden ook wapens, twee truckladingen met explosieven en 500 kilo drugs. Erwerd ook een laboratorium vernietigd waar heroïne kon worden gemaakt.

Bari was de voormalige gouverneur van Helmand tijdens het regime van de Taliban. Hij verborg zich in Baghran na de val van het Taliban-bewind. In 2002 kreeg hij toestemming van de toenmalige gouverneur om terug te keren naar zijn huis.

In 1994 verkregen de Taliban de controle over de zuidelijke stad Kandahar. Vanuit het zuiden veroverden ze in 1996 de hoofdstad Kabul.

Hun bewind in Afghanistan wordt aangeduid vanaf de verovering van Kabul totdat ze eind 2001 van de macht werden gezet door een door de Verenigde Staten geleide coalitie die in oktober 2001 Afghanistan binnenviel na de aanslagen van 11 september 2001.

Deze week werd ook de Taliban-commandant Mullah Abdul Matin gedood in Helmand.