Tuesday, May 1, 2012

Taliban zeggen Maulvi Ismail nog in leven

De Taliban-beweging heeft dinsdag verslagen ontkend dat hun plaatsvervangend hoofd van de militaire raad, Maulvi Ismail, samen met 25 andere sleutelfiguren is gedood om de clandestiene vredesbesprekingen met de Verenigde Staten.

Dat meldt het persagentschap Pajhwok. “The Taliban movement on Tuesday rejected reports that its military council’s deputy head Maulvi Ismail had been killed along with 25 key figures for holding clandestine peace talks with the United States.”

De Taliban verklaarden in maart dat ze de gesprekken die ze met de Amerikanen over vrede in Afghanistan in Qatar voerden hebben stopgezet. Ze beschouwden dit als tijdsverspilling.

De Taliban openden in januari in de Golfstaat Qatar een kantoor. Vertegenwoordigers van de Taliban voerden daar met de VS gesprekken over de uitwisseling van gevangenen.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS viel in oktober 2001 Afghanistan binnen om een eind te maken aan het Taliban-bewind van Mullah Omar dat ervan werd beschuldigd onderdak te verlenen aan Osama bin Laden.

Binnen een aantal maanden leken de Taliban verslagen, maar ze wisten zich in de loop van de jaren te reorganiseren en begonnen een bloedige opstand tegen de Afghaanse regering van president Hamid Karzai en de aanwezigheid van buitenlandse troepen op Afghaans grondgebied.

De Taliban werden in 1994 opgericht. De beweging kwam tot bloei in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. In 1996 namen ze de Afghaanse hoofdstad Kabul in.

Zie ook:
Taliban schorten gesprekken met VS over vrede in Afghanistan op