Thursday, May 3, 2012

Bloedige aanslagen Taliban in Kabul

Bij een grootschalige aanval van de Taliban in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdag zeker 7 doden en 17 gewonden gevallen. Ook de vier aanslagplegers zijn omgekomen.

De aanval op een compound waar veel buitenlanders verblijven vond een paar uur plaats na het vertrek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Afghanistan.

De aanslag werd uitgevoerd door vier zelfmoordaanvallers en had als doelwit “Green Village”, waar veel buitenlanders in Kabul zijn gehuisvest.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat er zeven doden vielen, waaronder vier burgers, een bewaker van Green Village, een student en een persoon die te voet in de buurt was.

11 burgers en 6 beveiligers uit Nepal raakten gewond. Onder de 17 gewonden zijn zeker 10 Afghaanse studenten.

De Taliban hebben zich verantwoordelijk verklaard voor de aanslag. De actie was een "reactie op het verrassingsbezoek van Obama aan Afghanistan".

Het was de tweede grote aanval van de Taliban in minder dan drie weken in Kabul.

Op maandag 16 april voerde de opstandelingenbeweging verschillende aanvallen uit op doelwitten in de Afghaanse hoofdstad en elders in het land.

Deze aanslagen van de Taliban in Kabul en in de steden Pul-i-Alam, Gardez en Jalalabad kostten aan 36 Taliban-strijders, 8 Afghaanse agenten en 5 burgers het leven. Er vielen meer dan 40 gewonden, waaronder 36 politieagenten.

Volgens verslaggevers tonen de aanslagen aan dat de Taliban in staat zijn om nog steeds in de zwaarbeveiligde Afghaanse hoofdstad toe te slaan, ook als de beveiliging is opgevoerd.

De Taliban waren van 1996 tot 2001 aan de macht in Afghanistan. Hun bewind werd eind 2001 afgezet door een Internationale Coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Zie ook:
Aanslag Taliban in Kabul na vertrek Obama uit Afghanistan
36 Taliban en 8 militairen gedood bij aanvallen op Kabul en andere steden