Sunday, April 20, 2008

“Taliban-commandant Ahmad Shah gedood in Pakistan”

Bij een wegversperring in de buurt van de Pakistaanse stad Peshawar zou Ahmad Shah, een hoge Taliban-commandant, zijn omgekomen. Hij wordt verantwoordelijke gehouden voor de dodelijkste aanval op Amerikaanse troepen sinds de invasie in 2001 in Afghanistan begon.

Naar verluidt werd hij op 10 april door de politie van Pakistan gedood tijdens een vuurgevecht bij een wegversperring in de buurt van Peshawar, aldus een paar Amerikaanse en Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen.

Ahmad Shah, die ook bekend staat onder de naam Mullah Ismail, wordt verantwoordelijk gehouden voor het neerhalen van een Amerikaanse Chinook-helikopter met commando’s in Afghanistan in juni 2005.

Vier Amerikaanse Special Forces van de NAVY-Seals waren in de Korangal Vallei in de noordoostelijke provincie Kunar gestrand tijdens hun “Operation Red Wing”.

Een helikopter die daarna te hulp schoot werd vervolgens neergehaald waarbij de 16 Amerikaanse inzittenden om het leven kwamen.

Drie van de gestrande SEALs werden op de grond gedood. Een van de SEALs wist te ontkomen doordat hij werd geholpen door een herder in de buurt.

Zabiullah Mujahed, een woordvoerder van de Taliban, zei niet te weten of Shah dood is.

Maar de Pakistaanse autoriteiten zouden zijn lichaam hebben. De veiligheidsmensen vertelden hun verhaal echter op basis van anonimiteit, omdat ze geen toestemming hebben te praten.

Pakistaanse agenten zouden een wegblokkade hebben opgezet om passerende voertuigen te controleren omdat er een Afghaan was ontvoerd. Ze openden het vuur op een wagen die er in volle vaart vandoor probeerde te gaan.

Een plaatselijke politieman, Jehanzeb Khan, zei dat agenten twee vermoedelijke ontvoerders hadden doodgeschoten en dat de gijzelaar was bevrijd en ongedeerd was.

De twee ontvoerders hadden valse papieren op zak. Ze werden naar het plaatselijke mortuarium gebracht. Khan zei dat hij niet over meer infromatie beschikte.

Maar een hoge Pakistaanse agent van de geheime dienst vertelde dat nader onderzoek uitwees dat een van de doden Ahmad Shah was. Hij vertelde niet wie de ander was.

Hij zei wel dat Mullah Ismail de commandant was van de mannen die de Chinook neerhaalden.

Ismail wordt er verder van verdacht nauw samen te werken met militanten van Al-Qaida in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied.

Twee Amerikaanse functionarissen, een van het leger en de ander die bij terrorismebestrijding werkt, bevestigden de dood van Shah in Pakistan, maar gaven geen verdere bijzonderheden. Een van hen zei “dat er sterke aanwijzingen zijn dat Shah dood is”.

De door de VS geleide coalitie in Afghanistan heeft herhaaldelijk geprobeerd om het netwerk van Shah aan te pakken in de provincie Kunar, ten noorden van de Khyber Pass, in het noordoosten van Afghanistan.

Hier loopt de belangrijke verbindingsweg van Peshawar in Pakistan naar Asadabad in Afghanistan.

Hier ligt ook de beruchte Korangal Vallei, waar op 28 juni drie SEALs van de Amerikaanse mariniers tijdens een vuurgevecht werden gedood. Een Chinook-helikopter voerde een missie uit in een poging om de SEALs te redden, maar werd vervolgens neergehaald.

Zie ook
Operation Red Wing