Monday, May 23, 2011

“Taliban-leider Mullah Omar gedood in Pakistan”

(Uiteindelijk werden de berichten niet bevestigd, en lijkt er geen aanleiding te zijn te veronderstellen dat Mullah Omar is gedood).


De Afghaanse nieuwszender TOLO meldt dat de hoogste leider van de Taliban, Mullah Muhammad Omar, twee dagen geleden in Pakistan is gedood. Het bericht is echter niet bevestigd.

De persoon die als dader werd aangewezen heeft ondertussen ontkend.

Ook de Taliban hebben de geruchten ontkend. TOLO-nieuws zegt de berichten ook nog niet bevestigd te hebben gekregen.

Omar zou zijn gedood door generaal Hamid Gul, een voormalige directeur van de Pakistaanse geheime dienst ISI.

Volgens een anonieme bron bij de Afghaanse inlichtingendienst bracht Gul hem van Quetta naar Noord-Waziristan. Gul zou hem hebben doodgeschoten.

Ondertussen heeft Hamid Gul tegen TOLOnews ontkend dat hij enig contact had met Mullah Omar, en noemt het nieuws “lachwekkend”.

Ik leef, en ik ben in Pindi. Het is volstrekte nonsens. Ik weet niet waarom men zulke geruchten verspreidt. Ik moet er smakelijk om lachen.”

Gul zei verder dat hij denkt dat Omar in Afghanistan zit.

Quetta is de plaats waar de Hoge Raad van de Taliban zou zetelen

Zabiullah Mujahed, een hoge woordvoerder van de Taliban, heeft gezegd dat Mullah Omar nog in leven is en zich in Afghanistan bevindt.

TOLO citeerde een anonieme bron van de Afghaanse veiligheidsdienst. Die zei dat Omar werd gedood toen hij op weg was van de Pakistaanse stad Quetta, in het zuidwesten van het land, naar de Pakistaanse regio Noord-Waziristan in het westelijke stammengebied.

President Karzai en de International Security Assistance Force van de NAVO in Afghanistan weten zijn dood niet te melden.

De Taliban werden in 1994 opgericht. Vanuit hun thuishaven Kandahar veroverden ze snel grote delen van Afghanistan, waaronder in 1996 de hoofdstad Kabul.

Mullah Omar leidde het bewind van de Taliban dat van 1996 tot eind 2011 aan de macht was in Afghanistan.